Información xeral

Empresas elaboradoras

Receitas

Ribeiro
Documentación técnica

Os viños do Ribeiro son viños de paisaxe e territorio, tradicionalmente elaborados por sabias mesturas de variedades autóctonas, cada unha delas aporta as súas peculiaridades para obter viños auténticos e xenuínos. Viños de marcados trazos atlánticos, frescos, finos e elegantes, matizados por unha suave influencia do clima mediterráneo. O característico factor de transición climática xunto coas orientacións e pendentes da viña, a utilización e mestura de variedades locais e o tipo de solo, marcan o estilo Ribeiro. Ademais, a diferenciación dos tres vales (Avia, Miño e Arnoia) que compoñen a denominación de orixe converten ao Ribeiro nun mosaico da diversidade. 


Medio Natural

A Denominación de Orixe Ribeiro sitúase no borde noroccidental da provincia de Ourense e nas confluencias dos vales formados polos ríos Miño, Avia e Arnoia. Unha comarca a 45 km. do océano Atlántico, nunha zona moi particular e de excelente aptitude para o cultivo da vide.

Estes vales configuran unha contorna natural formada por ladeiras, bancais e terrazas, excelentes para a produción de viños de calidade. Todo iso favorecido por un microclima moi peculiar, ventilado e con boa exposición para a maduración das variedades autóctonas do Ribeiro.

As características dos solos da zona xunto coas condicións climáticas existentes e os contrastes da súa orografía conforman unha zona cunhas características naturais óptimas para o cultivo do viñedo, obténdose un produto final específico e  adaptado ao medio.

As variedades presentes son principalmente variedades autóctonas, seleccionadas ao longo dos anos polos viticultores da zona. Estas variedades están adaptadas e toleran as condicións  edafoclimáticas existentes, o que orixina unha serie de viños específicos desde o punto de vista  fisicoquímico e sensorial.

Ao longo do tempo os viticultores buscaron os mellores terreos aos que foron sometendo ás correccións necesarias para mellorar a súa fertilidade e sobre os que, en moitas ocasións, tiveron que construír muros para conter o terreo, frecuentemente en ladeiras, configurándose así unha paisaxe singular modelada polo home.

Ademais, na calidade e características específicas do produto é moi importante o traballo dos produtores locais, tanto na condución e na poda das cepas, para un adecuado control do potencial vitivinícola, como na selección da uva, que se vendima manualmente. Todo o anterior, unido a unha elaboración baseada nos métodos tradicionais pero á que se engadiu o uso da moderna tecnoloxía enolóxica, permite que os viños da DO Ribeiro sexan dos máis coñecidos polos consumidores españois, e cada vez máis nos mercados exteriores.

Materias primas

+

As variedades de uvas empregadas son: 

- Brancas: Treixadura, Torrontés, Godello, Albariño, Loureira, Lado, Caíño branco, Palomino e Albilla

- Tintas: Caíño longo, Caíño bravo, Caíño tinto, Ferrón, Sousón, Mencía, Brancellao, Garnacha Tintorera e Tempanillo

Características do produto

+

Os viños brancos do Ribeiro, de produción maioritaria, están elaborados na súa maioría coa uva Treixadura acompañada con outras variedades en menor proporción. Adoitan ser viños xoves e con alto potencial de envellecemento en botella.
Destacan pola súa elegancia e sutileza, os aromas de froitas maduras e froitas frescas, notas florais, meles, herbas aromáticas e balsámicos. En boca son equilibrados, finos e delicados. Viños harmónicos, frescos, aromáticos e de boa persistencia. Os brancos do Ribeiro son viños gastronómicos e versátiles que evolucionan moi ben en botella.

Os viños tintos do Ribeiro son auténticos, con carácter e xenuínos. Representan sobre o 10% da produción e a súa personalidade vén marcada polas uvas autóctonas.
Intensos, orixinais e expresivos. Caracterízanse polos aromas de froitas vermellas e negras, notas florais de violetas, regaliz, especias e balsámicos. Tintos de boa carga tánica, carnosos, estruturados e cun punto de acidez que potencia o seu frescor e equilibrio.

O viño tostado é un viño naturalmente doce de larga tradición no Ribeiro. Unha auténtica xoia enolóxica de produción laboriosa, complexa e moi escasa.
Para a súa elaboración unicamente se utiliza o mosto procedente da selección das mellores uvas autóctonas pasificadas a cuberto. É un viño doce intenso, complexo e peculiar. Aromas de froitos secos e confeitados, mel, flores amarelas, doce de marmelo, pel de laranxa confeitada. Viños concentrados con bo equilibrio entre a acidez e a dozura. Untuosos e moi persistentes no padal.

Os escumosos son viños elaborados mediante o “método tradicional”.
Foron amparados legalmente no ano 2017 nos seus tipos Brut e Brut Nature, tanto rosados coma brancos. Utilízanse principalmente variedades que aportan maior estrutura, axeitada acidez e pH.

Arnoia

NAIROA
LUIS ANXO RODRÍGUEZ VÁZQUEZ
LAGAR DO MERÉNS
TEAR DOS DODI
ADEGA MANUEL ROJO
MAURO ESTÉVEZ
BERNARDO ESTÉVEZ
ELOI LORENZO
RODRÍGUEZ GÓMEZ, MARÍA TERESA

Beade

SEÑORÍO DE BEADE
TERRA DO CASTELO
PATEIRO VINOS DE GUARDA
ESTEVEZ ABELEDO, JAVIER
CIVEIRA ESTÉVEZ, FERNANDO
ARCO DA VELLA. A ADEGA DE ELADIO
MONTERO & REY, S.A.T.
ADEGA MANUEL FORMIGO

Boborás

PAZO TIZÓN

Castrelo de Miño

BRIXÓN
RAMÓN DO CASAR
JAIME RODRÍGUEZ PÉREZ
O ALBOREXAR NO RIBEIRO
REY LAFUENTE, S.L.
ADEGA DO CANTO, S.C.
BODEGAS GÓMEZ SANMARTÍN, S.L.
MARTINEZ SOUSA, JULIO
BODEGAS RODRÍGUEZ MÉNDEZ
ADEGAS FRANCISCO FERNÁNDEZ
BODEGAS PEÑA, S.C.
BODEGAS VAL DE SOUTO
CASAR DE VIDE
EDUARDO PEÑA
ADEGAS CELME, S.L.
UCEIRA
BODEGAS VEIGA MIÑO
BODEGAS VILLANUEVA
ADEGA MARÍA DO PILAR
VINOS ANTONIO MONTERO
BODEGAS CUNQUEIRO
ADEGA POUSADOIRO
QUINTAGAIA ALIMENTACIÓN Y BEBIDAS, S.L.
VIÑA SAN ESTEBAN

Cenlle

BERMÚDEZ PULLEIRO, EVA
LAGAR DO CHICHO
EL PARAGUAS, S.L.
BODEGA ALANÍS
ADEGA ALECRÍN
ADEGA O COTARELO
GONZÁLEZ VIANA, AMANDO
QUINTA DO AVELINO
CASAL DE VIRMADEUS, S.L.
QUINTA DO REBOLO
ADEGAS JOAQUÍN VÁZQUEZ
VELEIRO
CUÑAS DAVIA
LOMBRE
BODEGA PAZOS DE ALBOR
PAZO DE ROUCOS
PRIORATO DE RAZAMONDE
ADEGA VIÑA CARPAZAL
ADEGAS CENLLE

Cortegada

ADOLFO CASTRO
ADEGA VAL DO DEVA

Leiro

XULIA BANDE
VIÑA MEIN
DOMINIO DO BIBEI, S.L.
GARCIA FERNÁNDEZ, JOSÉ CARLOS
BODEGAS O' VENTOSELA, S.L.
EMILIO ROJO
PÉ DE PERDIZ
PAZO DE VIEITE
COTO DE GOMARIZ
PAZO DE VIEITE
SANCLODIO
HERDEIROS DE AVELINO LORENZO,S.C.
PAZO LALÓN
ALEMPARTE
SOL DA LAGONCIÑA
VILERMA

O Carballiño

AMEIJEIRAS VAZQUEZ, MARIA TERESA

Ourense

VALADEIRA
MORENO SOTELO, LÁZARO

Ribadavia

JAIME LÓPEZ VÁZQUEZ
VIÑEDOS FRANCELOS FILGUEIRA, S.C.
ADEGA DO MOUCHO
EMILIO DOCAMPO
ADEGA DONA ELISA
SOTELO BARROSO, MANUEL
ADEGA SAMEIRÁS
BODEGAS LOEDA
CASAL DE ARMÁN, S.L.
AGÁS DO TEMPO
CASTRO REI, S.L.
VELOSO GARCÍA, HIPÓLITO
CÉSAR MANUEL GARCÍA ÁLVAREZ
LEIVE ECOADEGA, S.L.
ELISA COLLARTE
VIÑA COSTEIRA
BODEGAS DOCAMPO

Santa Cruz de Arrabaldo

PAZO CASANOVA

Toén

ADEGA DO DEMO
BODEGAS GRM
CATRO FERRADOS
ADEGAS PAZO DO MAR
VALDEPUGA
ADEGA GANDARELA

Vigo

IRIA OTERO MAZOY
Receita