DOP Ribeira Sacra

Información xeral

Empresas elaboradoras

Receitas

DOP Ribeira Sacra
Documentación técnica

A Ribeira Sacra é viño, pero tamén é paisaxe, gastronomía e arte románico.

Os bancais nos que se cultivan as súas vides son imaxe dunha forma de vida e da paisaxe que a enmarca. O terreo admite pouca mecanización por iso os vendimadores realizan o seu traballo artesanalmente, subindo e baixando as escarpadas ladeiras para mimar día a día as súas vides.

Unha vez que a terra e o sol transmitiron á uva toda a súa autenticidade e sabor, os acios vendímanse un a un e deposítanse coidadosamente en caixas de vinte kilos. Logo son transportados a ombreiros ata os camiños ou ata o río para que, con vehículos ou barcas, as uvas fagan a súa última viaxe ata as adegas.

As uvas son procesadas nas adegas onde se conxuga a tradición coa vangarda para producir uns viños de características únicas.

É un traballo heroico en total equilibrio coa natureza e cunha tradición milenaria para regalarnos uns viños de altísima calidade.


Medio Natural

A Denominación de Orixe Ribeira Sacra sitúase ao longo das ribeiras dos ríos Miño e Sil, no sur da provincia de Lugo e no norte da de Ourense e engloba cinco subzonas:

- Subzona de Amandi
- Subzona de Chantada
- Subzona de Quiroga-Bibei
- Subzona de Ribeiras do Miño
- Subzona de Ribeiras do Sil

As características dos seus solos e as condicións climáticas unidas aos contrastes da súa orografía conforman unha zona con boas características para o cultivo do viñedo.
A maduración ten moito que ver coa orientación ao sol e a altitude á que se sitúan as  viñas. A Ribeira Sacra caracterízase polos grandes contrastes xeográficos, profundas concas xeográficas e alienacións montañosas, feito que se reflicte nos seus viños.

As variedades presentes son fundamentalmente variedades autóctonas seleccionadas ao longo dos anos, que orixinan uns viños específicos desde o punto de vista fisicoquímico e sensorial.

Os viticultores buscaron as mellores ladeiras ben orientadas e con solos adecuados, sobre as que construíron muros de pedra para  abancalalas e configurar unha paisaxe absolutamente singular.

Hai que destacar o rigor dos controis de calidade que se aplican, que fixeron posible o prestixio dos viños da Ribeira Sacra.

Pero a Ribeira Sacra, que sen dúbida ten o viño como aceno principal de identidade, é un todo que harmoniza paisaxes de flora atlántica coa vexetación mediterránea no val do Sil; é un conxunto que combina unha importante riqueza de monumentos  románicos cos vales dos seus ríos; é a expresión máis evidente de como o respecto á tradición pódese e débese combinar coa moderna forma de entender o mundo do viño.

Materias primas

+

As variedades de uvas empregadas son: 

- Brancas: Albariño, Loureira, Treixadura, Godello, Dona Branca, Torrontés, Branco Lexítimo e Caíño Branco

- Tintas: Mencía, Brancellao, Merenzao, Tempranillo, Sousón, Caíño Tinto, Caíño Longo, Caíño Bravo, Garnacha Tintureira, Mouratón e Gran Negro

Características do produto

+

Os viños tintos, nos que a Mencía é a variedade maioritaria e fundamental, son limpos e brillantes, de capa media alta, con tonalidades que van dende o vermello cereixa ao vermello con reberetes púrpura; lembran en nariz aos froitos vermellos e á froita de óso; acaban, en boca, sendo francos e equilibrados, amplos e de gran persistencia aromática en retronasal.

Os viños bancos, elaborados fundamentalmente coas variedades Godello, Treixadura e Albariño, sendo a primeira delas a máis abundante, son limpos e brillantes, ofrecendo tons dende o amarelo pálido ao dourado; francos en nariz, lembran aos froitos brancos de pebida e óso; presentan un gran equilibrio entre acidez e alcohol, sendo o recordo á froita antes mencionada unha característica do seu paso por boca.

Os viños rosados, elaborados fundamentalmente coas variedades Mencía, Brancellao ou Merenzao, son limpos e brillantes, abertos de capa, con tonalidades entre o rosa pálido e o vermello cereixa. Os seus aromas lembran sutilmente aos froitos do bosque e á froita vermella de óso. En boca, o seu equilibrio entre alcohol e acidez dá paso a unha sensación en retronasal devedora da froita antes nomeada e persistente.

A Peroxa

Facenda Pradio
Bodega Alaxiña, S.L.
Spanish wines by Carlos Rodríguez, S.L.

A Teixeira

Sollío
Adega Cachín S.C.
Bodegas Costoya, S.L.
Feijoo González, Jorge
Século

Carballedo

Calexotes

Castro Caldelas

Ponte da Boga

Chantada

Cabo do Mundo
Vía Romana
Viña Garoña
Castrofiz
Grupo Peago S.L.
Adegas e viñedos Lareu, S.L.
Albarduxe
Pincelo
Amedo
Rabelas, S.L.
Bodega Ribada
Teijeiro Lemos, S.L.
Bodegas de Santa María de Nogueira

Manzaneda

Dominio do Bibei

Monforte de Lemos

San Mamed
Ciudá Seis
Tolo do Xisto

Nogueira de Ramuín

Adega do Mollón, S.L.

O Saviñao

Virxen dos Remedios
Galanteiro
Adega do Fortes
Garrido Raña
Adegas Moure, S.A.
Pilares de Belesar, S.L.U.
Sombrero

Pantón

Terras Mouras
Finca Cuarta
Finca Míllara
Alma das Donas
Amieira
Bodega Losada Fernández S.L.
Saíñas
Casa Moreiras

Parada de Sil

Leirabella S.L.
Ronsel do Sil

Parada do Sil

Adega Ponte da Boga

Pobra de Trives

Chao do Couso, S.L.
Pereimos 2007, S.L

Pobra do Brollón

Acivro
Val do Frade

Quiroga

Val de Quiroga
Aceiroga, S.L.
Atrium Vitis S.L.
Don Cosme
Lar de Ricobao

Sober

Marcelino Tierra y Vinos S.L.
Viña Cichón
Bodegas Petrón
Moure Fernández, Rubén
Viña Frieira
Cividade
Proencia
Viña Mezquita
Cruceiro
Rectoral de Amandi
Viña Peón
Décima
Rectoral de Gundivós
Viña Regueiral
Dominio de Sanxiao
Regina Viarum
Don Bernardino
Malcavada
Régoa
D`Fran S.C.
Naz
Tear
Adega Barbado
Guímaro
Val da Lenda
Algueira
Gullufre
Vázquez González, Cristina
Anzio
Lucenza
Viña Cazoga
Bodega Soutelo
Castro Sesse, José María

Taboada

Toalde
Instinto Romano
Receita