DOP San Simón da Costa

Información xeral

Empresas elaboradoras

Receitas

DOP San Simón da Costa
Documentación técnica

O queixo San Simón da Costa é un produto susceptible de ser degustado a través de varios sentidos. Ao seu exquisito sabor, que suxire noces, prantas e un delicado recendo do fume da lareira, únese un leve aroma ao leite acabado de muxir. Unha delicia que colmará os sentidos dos consumidores máis esixentes, que non poderán resistir a tentación materializada nun queixo de codia afumada con madeira de bidueiro.


Medio Natural

A zona de produción, tanto do leite como do queixo está constituída pola área xeográfica que abrangue a comarca da Terra Chá, na provincia de Lugo.

A área xeográfica de produción caracterizase pola presenza de fértiles vales interiores protexidos por sistemas montañosos, nos que abundan os pastos.

A produción láctea está baseada en pequenas explotacións, con importante presencia de exemplares de razas autóctonas, o que lle confire ao leite unhas características peculiares e de gran calidade. A alimentación destes animais é principalmente a base de pastos e forraxes producidos pola propia explotación, aproveitados mediante pastoreo.

Os produtores da rexión atesouran unha larga tradición na elaboración destes queixos, de características singulares, como son a súa forma e aroma, que permite a súa inmediata identificación, e conseguen que os seus produtos alcancen un gran prestixio e recoñecemento entre os consumidores.

Neste medio natural abunda o bidueiro. A súa madeira, utilízase no afumado, o que lle proporciona ao queixo unha cor e aroma inconfundibles.

Materias primas

+

O leite que se utilice para a elaboración do queixo San Simón da Costa ha de ser leite de vaca natural e enteiro procedente do muxido de vacas das razas Rubia Galega, Parda Alpina e Frisona ou os seus cruzamentos entre si, pertencentes a explotacións saneadas inscritas nos rexistros da denominación de orixe.

O leite non debe conter costros, nin conservantes e prohíbese todo tipo de estandarización ou manipulación que cambie a súa composición inicial.

Características do produto

+

Forma intermedia entre buxaina e bala, a parte superior rematada en pico.

Codia afumada con madeira de bidueiro, dura e inelástica, de 1 a 3 mm. de grosor, de cor amarelo-ocre e algo graxenta.

Pasta de textura fina, graxa, semidura, semielástica e densa, de cor entre branca e amarela, suave ao corte, con aroma e sabor característicos.

Non debe ter moitos ollos e, de habelos, serán de forma redondeada ou irregular, de tamaño variable pero inferior a medio chícharo.

Comercialízase con dous formatos, o formato grande, cunha maduración mínima de 45 días e un peso de entre 0,8 e 1,5 Kg e o formato pequeno ou “bufón”, cunha maduración mínima de 30 días e un peso de entre 0,4 e 0,8 Kg.

Abadín

Lácteos Lorán SL

Castro de Rei

Leitegal SL

Vilalba

Quesería Catadorio
Quesería Don Gabino
Quesería Prestes SL
Quesería Valado
Queixería Daniberto
Crisanto SAT
Quesería As Fontelas
Quesería Cas Leiras SL