DOP Queixo Tetilla

Información xeral

Empresas elaboradoras

Receitas

DOP Queixo Tetilla
Documentación técnica

O Queixo Tetilla é o máis coñecido dos queixos galegos. O seu gusto suave e textura agradable convencerá, como xa ben facendo, a todos aqueles que se acheguen ao que é unha das propostas máis orixinais e deliciosas do sector lácteo galego.


Medio Natural

Tanto a zona de produción de leite como a de elaboración do Queixo Tetilla abrangue todo o territorio da Comunidade Autónoma de Galicia.

A orografía, moldeada con suaves montes e cunha importante rede fluvial, xunto co clima atlántico predominante (marcado por unha abundante pluviosidade), favorecen o desenvolvemento de pradeiras e unha alta produtividade forraxeira e de cultivos agrícolas. Esta produtividade da terra permite unha elevada actividade gandeira.

A produción láctea baséase en explotacións familiares nas que se fai un manexo tradicional do rabaño. As características destas explotacións fan que o leite producido teña unhas condicións de calidade idóneas para a elaboración deste queixo.

Os produtores da rexión atesouran unha larga tradición na elaboración deste tipo de queixo, de características absolutamente singulares, a destacar a súa peculiar forma que permite a súa inmediata identificación, conseguindo que os seus produtos alcancen un merecido prestixio e recoñecemento entre os consumidores.

Materias primas

+

O leite que se utilice para a elaboración destes queixos será o produto natural integro, procedente do muxido de vacas das razas Rubia Galega, Frisona ou Pardo Alpina, ou dos seus cruzamentos entre si, pertencentes a explotacións saneadas inscritas nos rexistros da denominación de orixe. A alimentación do gando baséase fundamentalmente nos pastos e forraxes da área de produción.

O leite non debe conter costros nin conservantes, e deberá cumprir os requisitos establecidos pola lexislación vixente. Non se permite ningún procedemento de estandarización ou manipulación que cambie a súa composición inicial.

Características do produto

+

Queixo de forma cónica, cóncava-convexa, con dimensións nas que a altura ten que ser superior ao radio da base e inferior ou igual ao seu diámetro, cunha lixeira mamila no seu vértice.

Cor branca-marfil, amarelada.

Codia fina e elástica, amarela e sen mofo.

A pasta é branda, cremosa e uniforme sen presenza de ollos ou con poucos ollos pequenos e repartidos.

Aroma suave, lixeiramente ácido.

Sabor lácteo, manteigoso algo ácido e salgado suave.

Peso: 0,5 – 1,5 kg

O período de maduración é como mínimo de oito días.

A Capela

Coop. Ptres. do Campo da Capela

Abadín

Lácteos Lorán SL

Agolada

Lácteos Farelo SL
Cobideza SCG

Antas de Ulla

Antonio Ferreiro Ferreiro

Arzúa

Queixería Barral SL

As Pontes

Queserías del Eume SL

Boqueixón

José Castro Tejo

Bóveda

Lácteos Xabelo SL

Castro de Rei

Leitegal SL

Celanova

Quesos Feijoo SL

Cuntis

Central Lechera Gallega SA

Curtis

SAT Queinaga nº 871- Xuga

Entrimo

Quesos de la Montaña de Entrimo, S.L.

Lalín

Hoxe SCG
Lácteos Anzuxao SL

Melide

Lácteos Terra de Melide SL

Moeche

Lácteos de Moeche SL

Monforte de Lemos

Queserías Prado SL

O Irixo

Cooperativa Santa Mariña Loureiro

O Pino

Quesería Artesanal Ruta Xacobea SL

Paderne

Ángel Cagiao Purriños

Palas de Rei

Pok Quesera SL

San Sadurniño

Lácteos O Casal SL

Santa Comba

Lácteos Ferrado Verde SL

Sarria

Queserías Sarrianas SL

Sobrado dos Monxes

SAT "O Brexeo"

Taboada

Lácteos Casa Macán SL

Touro

Queizuar SL

Vilalba

Queixería Daniberto
Queixería Prestes SL
Crisanto SAT
Mª Olga Riveira Requeijo
Receita