Novas

Presentación

O Pazo de Quián acolleu o mércores 7 de outubro a presentación oficial da indicación xeográfica protexida (IXP) Pan Galego, na que participaron o conselleiro de Medio Rural, José González e o director da Axencia Galega de Calidade Alimentaria (Agacal), José Luis Cabarcos. No acto celebrouse tamén unha mesa redonda con representantes dos tres sectores imprescindibles para o desenvolvemento desta actividade económica: o da produción de trigo país, o da produción de fariña -muíños-, e o da produción de pan -panadarías-.

Crema de queixo DOP Cebreiro

A campaña “Come local” promoveu os produtos con indicativo de calidade e ecolóxicos cun “Xantar de Vagar en Terras da Mariña” para persoas expertas en gastronomía da Mariña de Lugo e bloggers. Trátase dunha iniciativa da Agacal que continuará ao longo do segundo semestre en escolas de hostelería e comedores escolares.

Festival da Luz 1

Baixo o lema ‘Alimentos de Galicia con certificado de orixe. Enchen de luz a túa mesa e o noso rural’, a Consellería de Medio Rural dona ao Festival de la Luz 200 menús compostos por produtos con certificado de orixe galega, cuxa recadación trala venta por parte da organización irá integramente destinada a fins solidarios. As 36 Experiencias Galegas de Calidade compartirán escenario cos artistas convidados nunha aposta pola importancia do agro galego, a vida no rural e o seu desenvolvemento.

Queixos con DOP

Un total de vinte xornadas formativas sobre a análise sensorial dos queixos galegos con Denominación de Orixe Protexida (DOP) serán as que imparta a catadora Salomé Beiroa por distintos puntos da xeografía galega. Esta actividade está financiada con fondos europeos (Feader) e pola Axencia Galega de Calidade Alimentaria (Agacal). Tamén colaboran os catro consellos reguladores dos queixos galegos con DOP, así como outras entidades. A formación será gratuíta e está dirixida ao sector e industria agroalimentarios.

Poden participar as DO ou IXP dos viños galegos

A data límite para remitir os boletíns de inscrición é o 11 de setembro

Constitución do Consello Regulador provisinoal

Vén de publicarse no Diario Oficial de Galicia a IXP impulsada pola Federación Gallega de Asociaciones de Fabricantes de Pan (Fegapan), que foi apoiada dende os inicios pola Xunta.

A orde nomea, ademais, un Consello Regulador provisorio, que abrirá os distintos rexistros de produtores de trigo, muíños e panadarías para lograr que este ano xa se poida atopar no mercado pan identificado como Pan Galego.

Imaxe do encontro

Hai uns días tivo lugar no Pazo de Quián, en Sergude, a primeira reunión constitutiva da mesa de traballo para a elaboración da norma técnica do queixo artesán, que deberá recollerse no Decreto polo que se regula a artesanía alimentaria, publicado no DOG en febreiro deste ano.

A peza de queixo San Simón é polo de agora de edición limitada

Con esta singular cata a cargo de mestras e mestres queixeiros, xornalistas gastronómicos e responsables de grandes distribuidoras de alimentación e de espazos gourmet, e a iniciativa da Consellería de Medio Rural, quérense avaliar as características organolépticas, a viabilidade e as posibilidades no mercado do San Simón dá Costa máis intenso. Unha peza ata de agora non comercializada, que é froito do respecto á tradición e do mimo artesanal resultado de conxugar o leite de vaca das razas Rubia Galega, Pardo-Alpino e Frisona, o afumado en madeira de bidueiro e un laborioso proceso de elaboración e maduración que durou máis dun ano.

Stand da Agacal o pasado ano en Fruit Attraction

Convida á participación das empresas que comercializan produtos amparados por algunha denominación de orixe ou indicación xeográfica protexida.